close X

“L-Acoustics” Vaso Abašidzes Valsts mūzikas un drāmas teātrī

1
Vaso Abašidzes Valsts mūzikas un drāmas teātris ir viens no vecākajiem teātriem Gruzijā, kas darbojas kopš 1935. gada. 2021. gadā teātris pārcēlās uz jaunām mājām. Mākslinieki ir apmetušies vēsturiskā ēkā, kas ir piedzīvojusi iespaidīgu renovāciju. Nav viegli apmeklēt no jauna atvērto teātri - biļetes uz mūzikliem tiek izpārdotas, tiklīdz tās nonāk pārdošanā, pat sešus mēnešus pirms izrādes. Kas ir tas, kas piesaista skatītājus, un kā renovācija to ir veicinājusi?

"Teātra pārcelšanās uz jaunām telpām ir pavērusi iespējas īstenot pat visvērienīgākās režisoru idejas. Jaunās tehnoloģijas ļauj radīt iespaidīgus iestudējumus, kas ir ļoti pievilcīgi skatītājiem," saka StS Dizaina nodaļas vadītājs Jūlius Gružinskas.

Vecajā vēsturiskajā ēkā tika veikta vērienīga rekonstrukcija, nojaucot visu ēkas iekšpusi un pārplānojot teātra telpas. Šo uzdevumu veica uzņēmums “Scenos Techninis Servisas” (StS). StS speciālisti projektēja un īstenoja teātra augšējās un apakšējās skatuves mehanizācijas un vadības sistēmas, skatītāju zāles apskaņošanas sistēmu, dabisko akustiku, amfiteātra ģeometriju, sēdvietas, apgaismojumu, videoprojekcijas un citas sistēmas un šo sistēmu vadību, kā arī veica specializētus būvniecības darbus.

Muzikālajā teātrī katra izrāde ir kā neliels koncerts, un tas nozīmē, ka teātra apskaņošanas sistēmai ir citas prasības nekā tradicionālajā teātrī. Skaņas sistēma ir aprīkota ar “L-Acoustics” sistēmu, kas atbilst visaugstākajiem kvalitātes standartiem. Ir arī iekšējā sakaru sistēma: skaņa no skatuves tiek pārraidīta uz režisora asistenta pulti, uz grimētavu, un režisora asistents var runāt ar grimētavu un izsaukt aktierus.

Teātris ir atvērts jau gadu, un tā vadītāji ir apmierināti ar StS komandas darbu. Viņi ir gandarīti, ka viss tehnoloģiski darbojas labi un ka uzticamu ražotāju iekārtas nebojājas.

s